5 myter om ægdonation
Et stigende antal unge kvinder tager den utroligt generøse beslutning om at blive donorer og ændre en enkelt kvindes liv eller et heteroseksuelt eller et par af samme køn, der er desperate efter at blive gravide.
For mange unge kvinder er ideen om, at de kan gøre en så vigtig forskel for andres liv, tiltalende, men de har spørgsmål om, hvordan donation fungerer og nogle gange bekymringer. Her tackler vi nogle af de mest almindelige myter om ægdonation.
- Æggedonation er nyt, uprøvet og ikke noget, som mange mennesker vælger, når de gennemgår fertilitetsbehandling
Faktisk rapporterede BBC sidste år, at antallet af babyer født via ægdonation i de sidste ti år er steget enormt. Ifølge tal fra industriens regulator havde 1.912 kvinder IVF, ved brug af et donoræg i 2006, et tal der steg til 3.924 i 2016. Der er langt mere opmærksomhed i dag om donorkonception, som fremmer efterspørgslen efter donoræg og skubber ventelister op. Det er en veletableret og vellykket teknik til behandling af infertilitet hos kvinder, hvis ægreserve er lav - så du ved, at hvis du beslutter at donere, er der en god chance for, at din generøsitet vil resultere i en sund graviditet for en anden kvinde.
- At donere mine æg betyder, at jeg selv har mindre chance for at blive gravid senere
Hver kvinde fødes typisk med omkring en million æg, der er opbevaret i hendes æggestokke, og undersøgelser har vist, at en donorcyklus - hvilket normalt vil betyde, at læger kan samle op til 12 æg fra dig i en behandlingscyklus - ikke har nogen indflydelse på din fremtidige fertilitet.
- Det er tidskrævende og ubelejligt at donere æg
Donering hos ægbanken indebærer et indledende opkald til os for at gennemgå din sygehistorie, derefter omkring seks besøg på klinikken, der er arrangeret til at passe dig til scanninger, tests, indsamlingsproceduren og rådgivning. På dagen for proceduren vil du være i klinikken i cirka to timer. Det er forpligtende, men kvinder der gør det fortæller os, at de virkelig føler, at fordelene ved det de laver, er tiden værd. Derudover modtager hver donor DKK 7.000 til dækning af deres udgifter gennem processen.
- Donation af æg er smertefuldt
Processen med at donere hos Vitanova er centreret omkring en behandlingsprotokol, der er designet til at være mild mod din krop. CREATE Fertility har et godt ry for at skræddersy medicin til at skabe en mild ovarierespons og minimere potentielle bivirkninger. I din ægdonationscyklus vil du blive nøje overvåget gennem hele cyklussen for at kontrollere, hvordan du reagerer på behandlingen og for at forhindre en overrespons. Medicin gives ved hjælp af enkle injektioner, som du selv kan give. Til indsamlingsproceduren vil du blive bedøvet af en erfaren anæstesilæge, når vores læge henter dine æg. De fleste kvinder fortæller, at proceduren er smertefri og går hjem inden for et par timer. Der er undertiden lidt oppustethed eller mildt ubehag i maven i få dage bagefter, hvilket er normalt.
- Et barn, der er undfanget fra min donation, kan finde mig
Når du bliver donor i Danmark, er dette ikke muligt, da du kan være en åben donor eller anonym donor. Hvis du vil, har du ret til lidt information om babyer født som et resultat af din donation. Du får ikke nogen personlige oplysninger, men du kan få at vide, om babyen er en dreng eller en pige, og året det blev født. Æggedonation kan også forekomme helt anonymt, hvilket betyder, at du ikke kender modtageren, og at modtageren ikke kender dig. Der gives ikke mere information om dig end hvad der kan ses inde i donorevalueringen. Du forbliver altid anonym for modtageren og eventuelle børn fra din donation. Du kan også vælge at donere som en åben donor. Dette betyder, at du er anonym på donationstidspunktet, men når børn, der er født af din donation, fylder 18 år, kan de kontakte Vitanova for at få oplysninger om dig, inklusive din identitet. Vi kontakter dig, inden vi giver disse oplysninger. Dem, der modtager dine æg, kan ikke få disse oplysninger, og det er heller ikke muligt for dig at få oplysninger om dem.